מאז ההרפתקה של טים שייפר ב- Kickstarter בתחילת השנה, לא עובר שבוע בלי שאנחנו שומעים על איזשהו פרויקט Crowdsourcing כזה או אחר. אבל יש פרויקטים, ויש פרויקטים. Star Citizen הוא אחד מאותם פרויקטים. על פניו, הסיפור הוא סטנדרטי: מפתח משחקים עתיר ניסיון מנסה להחיות ז’אנר שכמעט מת לחלוטין (כמו קווסטים, או משחקי-אלים) זוכה לתשובות לא-מספקות מיותר מדי מפיצים, ופונה לקהל הרחב. אבל מה שמיוחד כאן הוא סדר הגודל. Star Citizen גייס, בתום חודש גיוס הכספים הראשון, 6.2 מיליון דולר. ומכיוון שמרבית הגיוס לא נעשה דרך Kickstarter והוא לא מוגבל בזמן, המשחק עדיין ממשיך לגרוף כסף. נכון לזמן כתיבת שורות אלו הוא כבר גייס 7 מיליון דולר.
לשם השוואה, הגיוס המיתולוגי של טים שייפר הצליח לאסוף 3.3 מיליון דולר, והגיוס הכי מוצלח למשחק וידאו דרך Kickstarter אי-פעם עומד על 3.9 מיליון דולר. אז מי זה, הבחור החצוף הזה, שמחליט במהלך חודש אחד לשבור את שיאי מימון המשחקים ב- Crowdsourcing בלי להניד עפעף? ובכן, אני לא בטוח אם אתם מכירים את השם שלו, אבל כמעט בטוח שאתם מכירים את המשחקים שלו.
לבחור הזה קוראים כריס רוברטס, ויש לו ביוגרפיה עמוסה מאוד שכוללת, בין השאר, את סדרת Wing Commander – משחקים שהם לטענת רבים סימולטורי החלל הטובים ביותר שנוצרו אי-פעם (האנשים האלה טועים, כי סימולטור החלל הטוב ביותר שנוצר אי-פעם הוא X-Wing Alliance, אבל בוא נעזוב את זה לבינתיים). בשנים האחרונות הוא קצת נעלם מהמפה של עולם משחקי המחשב, בין השאר כי הוא היה עסוק בהפקה של סרטי קולנוע (כמה מהם היו לא רעים בכלל), אבל ב- 2011 הוא חזר לחיינו, הקים את Cloud Imperium Games Corporation, ואז התחיל לעבוד על אבטיפוס למה שלימים יתגלה כ- Star Citizen – סימולטור חלל שמתיימר להיות החלום הרטוב של כל מי שאי-פעם הביע את העניין הקל ביותר בז’אנר הזה של סימולטורי חלל.
ל- Star Citizen הולכים להיות שני חלקים. בתור התחלה, הוא הולך להכיל בתוכו משחק לשחקן יחיד שנקרא Squadron 42: אוסף של כמה עשרות משימות שאפשר לשחק בהן לבד או עם חברים, שיתנו לכם קצת כסף ומעמד "”אזרחות” ביקום של Star Citizen. היקום הזה יהיה החלק השני – עולם משחק המוני עם עשרות מערכות שמש שבו אתם יכולים לבצע משימות עבור הצבא ולזכות לסטטוס “אזרחים”, או לשחק סוחרים או פיראטים שמסתובבים בעולם ועושים את מה שסוחרים ופיראטים עושים בדרך כלל. אם שיחקתם בסדרת המשימות “Squadron 42” – הכסף, החלליות והאזרחות שהרווחתם יעברו לעולם המשחק. אם לא – תצטרכו לבנות את עצמכם מאפס, אבל גם זה אמור להיות אפשרי לחלוטין. סוג של EVE Online, כשחושבים על זה, עם הבדל אחד קטן: הקרבות ב- Star Citizen יהיו קרבות לפי מיטב המסורת של Wing Commander וחבריו, וידרשו מכם תגובות מהירות ומדויקות, ולא סתם ללחוץ על כפתור ולחכות שהיכולת המיוחדת שלכם תטען כפי שנהוג בכל משחק תפקידים המוני אחר בעולם. וכל זה – ללא תשלום חודשי, ועם האפשרות ליצור שרתי משחק בעצמכם לצורך שימוש במודים.
האם זה יעבוד? ובכן, כריס רוברטס הוא לא טירון. הוא יצר אב-טיפוס (שמסתמך על המנוע של Crysis 3) שזכה להתרשמויות חיוביות מאוד, הוא נמנע מהמלכודת אליה נופל משחק ה- Kickstarter הטיפוסי של התחייבות לתאריך קרוב מדי (הוא מדבר על הפצה בסוף 2014 לכל הפחות), יש לו ניסיון של עשרות שנים עם הז’אנר, וכמובן, הוא גייס סכום די מטורף.
מצד שני, הפרויקט שלו הוא פרויקט שאפתני. שאפתני ברמה שאנחנו בדרך כלל מצפים מפיטר מולינו להבטיח לנו. שאפתני ברמה כזו שלא ברור אם חברה גדולה עם תקציב של כמה עשרות מיליוני דולרים מסוגלת להרים אותו. כריס רוברטס עצמו לא מסתיר את זה שהכסף שנתרם עבור הפרויקט עד עכשיו לא באמת מספיק – הוא מעריך את עלות הפיתוח בכ- 12-14 מיליון דולר, והכסף שהושקע במשחק ב- Crowdsourcing הוא רק הבסיס למסע גיוס כספים גדול יותר שכריס רוברטס הולך לערוך בעתיד.
גם ההערכות האלה, לדעתי, הן אופטימיות, והסיכוי שכל הפיצ’רים שכריס רוברטס מבטיח באמת ייכנסו לתוך המשחק הוא נמוך למדי. אבל זה לא באמת מונע ממני להתרגש ולהתלהב. גם אם Star Citizen יהיה משחק קטן בהרבה מההבטחות המטורפות של כריס רוברטס, הוא עדיין נראה כמו משחק שאני אשמח לשחק בו ומטרה שראוי לתמוך בה. וכמו כל הצלחות ה- Kickstarter האחרונות (או ההצלחה המסחרית של XCOM, לצורך העניין), מרגש אותי לראות ז’אנר שהוכרז כ”מת” ע”י החברות הגדולות חוזר לסיבוב נוסף, מגובה בתמיכה של יותר ממאה אלף אנשים מרחבי הרשת.
ומשהו קטן לסיום, שלא כל כך קשור למשחקי מחשב או קונסולה, אבל כן קשור ל- Crowdsourcing. “עין הדג”, אתר הקולנוע הישראלי המשובח במיוחד, שפעיל ברשת כבר 12 שנה, מנסה גם הוא לאסוף קצת כסף מהקהל הרחב. היעד שלו יותר צנוע מהיעד של כריס רוברטס – 15,000 ש”ח בלבד, ואמנם היעד הזה הושג כבר, אבל כמו במקרה של כריס רוברטס – אין להם באמת סיבה לעצור ברגע שהם הגיעו ליעד הזה, וכל שקל נוסף יהפוך אותו לאתר מגניב אפילו יותר ממה שהוא עכשיו. אז אם אתם מתעניינים טיפה בקולנוע, תרמו קצת כסף למימונה של “עין הדג”. עורך האתר, דורון פישלר, טוען שזה יהפוך את האינטרנט שלכם למקום מגניב יותר. ואתם יודעים מה? הוא לגמרי צודק.